Noter onaylı tercüme; pasaport, diploma, doğum belgesi, mahkeme kararı, sözleşme gibi belgelerin noter yeminli tercümanlar tarafından tercüme edilmesinden sonra ilgili noter tarafından onaylanması işlemidir.
Noter onay ücreti, çeviri hizmet bedelinden ayrı olarak hesaplanır ve belgenin niteliğine, konusuna, sayfa sayısına göre farklılık gösterir. Asıl tutar, ilgili noter tarafından tasdik işleminin hemen ardından belirlenir. Lara Tercüme, çevrilmiş resmi belgelerinizin noter tasdik ücretine ilişkin, ancak tahmini bir noter ücreti belirtebilir. Bu durumda, noter tasdik ücretinin şirketimize nakit olarak ödenmesi gerekir. Bununla birlikte, eğer isterse belge sahibi de çeviriyi yapan tercümanın yemin zaptının bulunduğu notere çevrilmiş belgesini tasdik ettirebilir ve ilgili notere ayrıca tasdik ücreti öder.
Apostil
Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil kuralları yalnızca 5 Ekim 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi’ne üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. Bu belge onay sistemiyle ilgili üye veya taraf devlet tarafından saptanan yerel bir merci, bakanlık, vb. bir kuruluş, belgenin gerçek olduğunu onaylayarak, başka bir üye veya taraf ülkede Lahey Sözleşme belirlenen kurallar çerçevesinde kullanılması için yasal hale getirir. Apostil tasdiği gerçekleştirilen belge, Lahey Sözleşmesinin tüm üye ve taraf devletlerinde geçerli bir belge olarak kabul edilir.
Bu yüzden, Lahey Anlaşmasına imza atmış veya taraf ülkelere Türkiye'den gidecek belgelerin Apostil tasdiklerinin yaptırılması zorunludur. Apostil yapılacak belge, hangi ülkede kullanılacaksa önce o ülkenin diline çevirisi yapılır, sonra noter tasdiki yapılıp, kaymakamlık ya da valilikte Apostil onay işlemi gerçekleştirilir.
Lahey Sözleşmesine taraf olmayan devletlerin resmi belgelerinin Türkiye’de geçerli olması için yerel makamlardan alınan belgelerin ilgili ülkenin dışişleri bakanlığına tasdik ettirildikten sonra o ülkedeki Türk büyükelçiliklerine ya da konsolosluklarınca onaylanması gerekmektedir. Yine Türkiye’den Lahey Sözleşmesine taraf olmayan ülkelerde kullanılacak belgelerin önce Türk Dışişleri Bakanlığına sonra da kullanılacak ülkenin Türkiye’de temsilciliğince onaylanması gerekmektedir.